15 tipp rövidtávú lakáskiadáshoz!

Ha lakáskiadással szeretnél foglalkozni, mielőtt belevágnál, érdemes átgondolni, milyen kötelezettségekkel, tennivalókkal jár ez az elfoglaltság, és mik azok a paraméterek, elvárások, amik teljesítésével sikert, ennek révén pedig megfelelő bevételt érhetsz el.

Azt már más cikkben is említettük, és bizonyára te is jól tudod, hogy a rövidtávú lakáskiadással járó teendők, főleg az elején, amíg bevezeted a piacra az ingatlant, sok elfoglaltsággal járnak. Idegeneket fogsz az otthonodba fogadni, akikkel minden körülmények között kedvesnek, segítőkésznek és rugalmasnak illik lenned. Fontos, hogy előre meghatározd, éves szinten mennyi hasznot szeretnél elérni. A jó pozícionáláshoz pedig nélkülözhetetlen, hogy megfogalmazd, miben más, jellegzetes a te ingatlanod.

Sikeres lehetsz a lakáskiadás piacán, gördülékenyebbé válik a vendégekkel való kommunikációd, pozitívabb vendégélményt érhetsz el, és házigazdaként a saját dolgod is megkönnyítheted, ha minden fontos tudnivalóról előre tájékoztatod az érkezőket. Lássuk, mikre kíváncsiak a legtöbben!

 1. Tájékoztasd előre a vendégeidet minden olyan általános, hétköznapi teendőkről és helyi jellegzetességekről, amik megkönnyítik az itt tartózkodásukat. Amennyiben autóval érkeznek, informáld Őket, a parkolás részleteiről.
 2. Mindenki számára, de különösen a kisgyerekkel utazó családok számára az egyik legnagyobb veszélyforrás, ami elronthatja a vakációt, a váratlan betegség. Mondd el előre, probléma esetén hol található a legközelebbi gyógyszertár és hogyan érhetik el az orvosi ügyeletet.
 3. Tájékoztasd Őket arról, hol tudnak a főzéshez megfelelő alapanyagokat beszerezni, illetve mindenkinek ajánlj éttermet, reggelizőt, ahol finomakat ehetnek, és így kellemes élményeket szerezhetnek nálunk.
 4. Rögzítsd előre a ház egyedi szabályait, például, hogy a vendégek érkezhetnek kisállattal vagy babával. Tapasztalataink szerint a dohányzás kérdéskörre is érdemes kitérni.
 5. Az egyik legfontosabb információ, amit minden érkező vendég szinte azonnal tudni szeretne, a wifi jelszó. Írd le a tudnivalókat és rögzítsd a papírt a falra egy jó látható helyre vagy használj online guide-ot!
 6. Tudasd, hogyan kell felkapcsolni a fűtést, akkor is, ha az ránézésre evidensnek tűnik. Vendégeid a világ bármely részéről érkezhettek, eltérő szokásokkal. Készülj fel arra is, hogy eltérő klímával rendelkező országból érkező emberek számára, például egy ausztrál vendégnek hűvös lehet az itteni tavaszi, őszi éghajlat, és fázni fog a fűtési szezonon kívüli időszakban.
 7. Adj meg minden szükséges információt a TV, a set-top-box bekapcsolásáról, az elérhető kábelcsatornákról, ha van, a Netflix hozzáférésről.
 8. A fürdőhasználat terén sem minden evidens. Fontos információ a vendégek számára, ha csak kis idő elteltével kezd melegedni a víz, ahogy az is lényeges, ha a bojler melegvíz kapacitása csak 3-4 ember tusolásához elegendő egyszerre, illetve hogy a melegvíz eléréshez csak a csapot kell megnyitni.
 9. Alapvető információ az is, hogyan kell érkezéskor és távozáskor nyitni-zárni az ajtót és a bejárati kaput. Mágneszáras, amit kívülről csak kulccsal lehet nyitni? Esetleg kódzáras? Meg kell nyomni belül az ajtónyitó gombot, ami pont úgy néz ki, mint a villanyé? Az ajtókkal, zárakkal kapcsolatos információk azért is nagyon fontosak, mert az éjszaka érkező vendégek, ha nem jutnak be, azonnal téged fognak hívni, függetlenül attól, hány óra van.
 10. A legtöbb Airbnb lakás társasházban található. A szomszédokkal való jó viszony fenntartása érdekében határozd meg, hány órától tilos zajongani, akár csak hangosan beszélgetni is a lépcsőházban. Így elkerülheted, hogy a szomszédok neked panaszkodjanak, vagy rosszabb esetben kellemetlenséget okozzanak a vendégeidnek.
 11. Tudasd előre, mikor van check-in és chech-out idő, vagyis mikortól érkezhetnek a vendégek és meddig kell elhagyniuk a lakást. Jellemzően délután 2 után lehet elfoglalni az ingatlanokat és reggel 10-ig, 11-ig kell távozniuk a bérlőknek. Amennyiben lehetőség van a szokásosnál korábban érkezni és később távozni, azt feltétlenül tüntesd fel az ingatlan jellemzésénél. Például a repülővel utazó vendégek nagyon hálásak tudnak lenni azért, ha nem kell első vagy utolsó nap a bőröndjüket is magukkal vinni mindenhová, hanem azt elhelyezhetik nálad megőrzésre.
 12. Általában a vendégeknek nincs extra tennivalójuk az ágyneművel, használt törölközővel, különösen, ha egy céget bízol meg a lakás menedzselésével. Ha takarítónőt fogadsz, ő is elvégzi a szükséges tennivalókat. Ha azonban tulajdonosként magad intézel mindent, megkérheted a vendégeket, hogy a koszos törölközőket helyezzék a padlóra, az ágyneműt pedig húzzák le, ha idejük engedi.
 13. Vannak olyan feladatok is, amelyeket az árbevétel maximalizálása érdekében érdemes szem előtt tartanod. Az árak szezonálisan ingadoznak, ezt neked is követned kell. Uborkaszezon idején olcsóbban kelnek el az ingatlanok, míg kiemelt szezonban, például nyáron vagy szilveszterkor, Forma-1 versenyek alatt a szokásos ár többszöröse is elkérhető.
 14. Mindig legyél naprakész a piaci, gazdasági, ingatlan és turisztikai hírekkel, információkkal kapcsolatban! Kövesd figyelemmel a helyi szabályozások változását éppúgy, mint az épp aktuális kulturális trendeket, valamint a vendégízlést. A különböző évszakokban más céllal, más típusú emberek érkeznek, tudd, mikor ki a potenciális vendégkör.
 15. Légy tisztában azzal, hogy ha sikeres akarsz lenni a rövidtávú lakáskiadás piacán, akkor rengeteg időt kell szánnod a napi teendőkre éppúgy, mint az esetleges fejlesztésekre, lakásszépítésre. Ha nem áll rendelkezésedre elég idő, de szeretnél minél magasabb bevételt elérni, akkor érdemes megbíznod egy lakásmenedzsment céget, mint amilyen a Let Me Inn is. Nálunk nagy tapasztalattal rendelkező, profi szakemberek dolgoznak, akik minden rájuk bízott ingatlanból kihozzák a maximumot annak érdekében, hogy neked csak a hozam elköltésével kelljen törődnöd.

Amenyiben kérdésed van rövidtávú lakáskiadás kapcsán, fordulj hozzánk bizalommal!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (még nem értékelték)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
   • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk