5 tipp a tökéletes árazáshoz

Akár első alkalommal adod ki az ingatlanod, akár már rutinos Airbnb-vendéglátó vagy, amennyiben szeretnél felállítani egy új árazási stratégiát, vagy a meglévőt kívánod optimalizálni, ezekre a szempontokra mindeképpen érdemes odafigyelned.

A tökéletes árazási stratégia azt jelenti, hogy a tiédhez hasonló paraméterekkel (nagysággal, elhelyezkedéssel, felszereltséggel) rendelkező ingatlanok között a lakásod versenyképes. Ha úgy érzed, nem keresel eleget a lakáskiadásból, akkor valószínűleg nem jó a stratégiád. A rossz árazás ráadásul a vendégeket is összezavarja. Ha azonban időt és figyelmet rászánva jól árazod be a lakást, láthatóan megnő annak kihasználtsága és több bevételhez jutsz.

1. Vedd figyelembe az ingatlan elhelyezkedését

Azok a lakások, amelyek központi helyen találhatók, magasabb árért kelnek el, mint a külvárosi otthonok. Ezért az árazásnál vedd figyelembe, hogy hol van a bérlemény és mik találhatók körülötte. Számít, ha közel van a belváros, a sétáló- és bevásárló utcák, ha jó a tömegközlekedés, van a közelben bolt, trendi kávézó vagy étterem, vagy akár olyan rendezvényhelyszín közelében található, ahová külföldről is jönnek rendszeresen a látogatók.

A jó árazáshoz vizsgáld meg, azonos helyszínen mennyit kérnek az Airbnb-n a hasonló ingatlanokért. Ha kevesebbet kérsz, bevételtől esel el, ha viszont többet, mint az átlag, akkor nem nálad fognak foglalni a vendégek.

2. Rendszeresen változtass az árakon!

Annak érdekében, hogy maximalizáld a bevételt, minden olyan alkalommal kérhetsz magasabb díjat, amikor keresettebbek a kiadandó lakások. Így míg hétközben alacsonyabb árakon veszik ki az ingatlanokat, hétvégén, különösen a hosszú hétvégéken, ünnepnapokon, iskolai szünetekben, valamint a különböző fesztiválok, kulturális programok idején, mint a Sziget Fesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál vagy a Forma 1, magasabb árat is kérhetsz. Kövesd nyomon ezeket az alkalmakat és építsd be az árazási stratégiádba!

3. Kérj többet az extra szolgáltatásokért!

Ha többet adsz – többet is kérhetsz. Például, ha eggyel több vendéget szeretnének hozni a bérlők vagy pótágyat, gyerekágyat kérnek, azért egy kicsivel többet számíthatsz fel. Ha profi takarítóval teteted rendbe a lakást, annak költségét is beépítheted az árba. Természetesen csak annyival többet kérj, amennyi még a vendégeknek is megéri a jobb szolgáltatás reményében.

4. Kérj többet azoktól, akik csak 1-2 éjszakára foglalnak!

Ha valaki csak egy vagy két éjszakára érkezik hozzád, akkor az árba érdemes belekalkulálnod az ezzel járó többletmunkát – a takarítást, adminisztrációval töltött időt. Kérj többet az első néhány éjszakáért, majd utána csökkentsd az árat a további napok foglalása esetében. Így megtérül az időd és az ingatlanra fordított költség, és a vendég is érzi, hogy kedvezőbb a számára, ha inkább hosszabb időre érkezik, mert így többet kap a pénzéért.

5. Adj kedvezményt a hosszabb távú bérlőknek!

Bár az Airbnb elsősorban a rövidtávú lakáskiadás platformja, a rendszer éppúgy lehetőséget ad a hosszabb távú bérlésekre is. Gondolj bele, ha valaki tovább marad a lakásodban, azzal neked is időt és ezzel pénzt spórol, hiszen kevesebb be- és kijelentkezésre, adminisztrációra, valamint takarításra van szükség ahhoz képest, mintha 2-3 naponta új foglaló érkezne. Ha a hosszabb távú bérléseket is szeretnéd bevonzani, adj kedvezményt a heti, kétheti vagy havi bérlőknek. Ez ideális megoldás azok számára, akik munkahelyet váltanak, amivel költözés is jár, és szükségük van egy otthonra átmenetileg, amíg fel nem térképezik a lehetőségeiket, valamint a külföldön munkát vállalók számára, aki csak egy projekt erejéig maradnak itt.

Bár az elveket könnyű lefektetni, a gyakorlatban sok időt és energiát igényel a tökéletes árazás. A túl olcsó és a túl drága között ráadásul összegben nem mindig van nagy különbség a napidíjat tekintve. Ha bizonytalan vagy, fordulj hozzánk bizalommal! Több éves piaci tapasztalatunk és a legkorszerűbb szoftvereink segítségével a legoptimálisabb árazási stratégiát alkotjuk meg számodra.

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (még nem értékelték)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk