Hogyan keress többet rövidtávú lakáskiadással?

shutterstock_400858450.jpg

Azt mindannyian tudjuk, hogy Budapesten dübörög a turizmus, ennyi turistát még sosem látott a város, de ezzel párhuzamosan a szálláshelyek, főleg az Airbnb-n kiadott lakások száma is folyamatosan nő, még a működési engedélyek kiváltásának szigorítása után is.

A verseny tehát, a rengeteg ideérkező külföldi ellenére, sokkal élesebb, mint néhány évvel ezelőtt. Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy nem felújított és nem „turista szempontból” jó helyen elhelyezkedő lakással már nem is érdemes belevágni, hiszen a piacon több ezer vendégfogadásra kialakított, 4-5 csillagos hoteleket megszégyenítő szálláshelyet találunk, némelyiket nevetségesen olcsón (ez legalább akkora veszteség, mint a túl magas áron kínált lakások).

Adott egy éles verseny, amely már régen nem a „Zimmerfrei” típusó szobakiadásról szól. Hogyan lehet mégis optimálisan kiadni a lakásunkat? Az alábbiakban megosztunk néhány tippet és trükköt, amely segít az Airbnb-n több bevételt, optimálisabb kihasználást generálni.

Előljáróban fontos tudni, hogy az Airbnb-n minden azon múlik, hogy az algoritmus hová helyez minket a közel 10.000 szálláshely között. (Értsd: ha valaki beírja az Airbnb keresőjébe, hogy Budapestre jönne, akkor a 2. vagy a 142. oldalon szerepel a szálláshelye).

Következzen hát 6 + 1 tipp, amivel több bevételt és magasabb foglaltságot érhetünk el!

1.       Kövessük az Airbnb utasításait! Pontos információkat kapunk, hogy a szálláshelyünk mennyire vonzó, igenis töltsünk fel legalább 16 jó minőségű képet. A képeken különösen sok múlik! Ne spóroljunk, hívjunk profi fotóst, továbbá ne legyünk lusták lelkiismeretesen kitölteni a szálláshely adatait sem!

2.       Nyissuk meg előre a naptárat! Az algoritmusnak kedvez, ha minél több foglalható napunk van a naptárban. Ha komolyan gondoljuk, érdemes akár egy évre előre is kinyitni a naptárat, persze ezt csak akkor érdemes megtenni, ha magabiztosak vagyunk árazási stratégiánkba.

3.       Figyeljünk az árakra! Ha kell, árazzuk a lakásunkat minden nap, egyszerre ne csökkentsünk túl sokat az árból! Sokszor néhány euró különbség hozhat új foglalást és a rendszer értékeli, ha folyamatosan foglalkozunk a profillal.

4.       Figyeljünk a kiemelt időszakokra, és ne felejtsük el, hogy más áron fog elkelni a hétvége és a hétköznap! Ha okosan és időben árazzuk szálláshelyünket a kiemelt időszakokban, mint például: a Sziget fesztivál, a Forma1 hétvégéje, vagy a szilveszter, a normál ár három-négyszereséért is elkelhet.

5.       Adjunk hozzá takarítási árat és kérjünk néhány eurót, ha kettőnél több fő érkezik! Általában az ár ugyanaz 1 és 2 fő esetén, de a 3. és 4. fő után nyugodtan elkérhetünk 5-10 eurót éjszakánként. Ha beállítunk emellé egy 20 euró körüli takarítási díjat, rögtön 40-50 euró pluszt keresünk ugyanazon a foglaláson. (Mindeközben a weboldalon az alapárunk látszik, így továbbra is vonzó marad a szálláshelyünk a keresési találatok között).

6.       A szezonban legyünk merészek! Budapesten az igazi szezon árpilisban kezdődik és szeptember végével ér véget. Ebben a kiemelt időszakban nyugodtan számítsunk a „last minute” foglalókra! Elég ha az árakat 3-4 nappal a tárgynap előtt csökkentjük drasztikusan, hiszen rengetegen foglalnak az utolsó pillanatban.

+1   Képszerkesztés, címváltoztatás! Érdemes folyamatosan figyelnünk az Airbnb által megosztott statisztikákat, főleg, hogy hányan nézik a szálláshelyünket és ebből hányan foglalnak! Ha a megtekintések száma alacsony, érdemes 1-2 trükkel „feldobni” a hirdetésünket. Erre egy példa:

A nyitóképünkre tegyünk egy kis logót, címkét, mint például „ special offer”, „best christmas price”, vagy ehhez hasonló szezonális, vagy konkrét eseményre vonatkozó szöveget. Továbbá ne féljünk a hirdetés címét, szövegét is az évszakhoz, vagy az eseményhez igazítani. Nyáron emeljük ki, ha lakásunk légkondival felszerelt, télen pedig, hogy hol van a legközelebbi karácsonyi vásár, vagy korcsolya pálya! :)


Igaz, mindez akár napi egy óra keresgélést, plusz munkát jelenthet, azonban igazán azok a lakások termelnek jól, amelyek hozzáértő kezekben vannak! Ha pedig erre nincs idő, bízzuk a munkát profikra, megtérül.


Név *
Név