Hogyan működik az Airbnb?

Az Airbnb 2008-ban jött létre, és azóta forradalmasította a lakáskiadást szerte a világon. Az elmúlt 10 év alatt lakástulajdonosok és szálláskeresők milliói hoztak létre saját fiókot, hogy lakást hirdethessenek vagy foglalhassanak. A rendszer lényege, hogy biztonságos és ellenőrzött körülmények között lehessen ingatlant kiadni vagy bérelni.

rendered.jpg

Az internetnek köszönhetően beköszöntött a sharing economy korszaka: egy olyan gazdasági rendszeré, amelyben nem csak termékeket, szolgáltatásokat tudunk eladni, hanem a birtokunkban lévő erőforrásokat is hasznosítani tudjuk. Ha az autónkban van egy szabad hely, vagy a lakásunkban egy kihasználatlan szoba, már áruba is bocsáthatjuk.

Ennek a modellnek az egyik legismertebb és legsikeresebb példája az Airbnb. Az egyik félnek van lakása, amit hasznosítani, jelen esetben kiadni szeretne, míg a másik fél a szálláskereső vendég. Őket köti össze az Airbnb szolgáltatás, hogy biztonságos közeget teremtsen a kiadásra-foglalásra. Csak Budapesten jelenleg 5,734 szállásadó 10,393 ingatlana közül lehet választani.

Mindenkinek, a tulajdonosnak és a szálláskeresőnek is rendelkeznie kell egy Airbnb-fiókkal. Az egyértelmű azonosítás kedvéért ehhez meg kell adni néhány személyes adatot, valamint egy fotót.

Míg egy szállodai szoba foglalásánál általában nincs előzetes házirend, amit el kell fogadni, az Airbnb rendszerében a tulajdonosok megszabhatják, milyen feltételekkel adják ki a lakást, és adott esetben a rendelkezésre álló információk alapján vissza is utasíthatnak egy szállásra jelentkezőt.

A két fél kapcsolatba tud lépni egymással anélkül, hogy megismerné a másik elérhetőségét, például privát mailcímét. A két fél egy ideiglenes Airbnb-mailcímen keresztül kommunikál, amit a rendszer automatikusan továbbít a felek privát mailcímére.

Fizetni készpénzzel tilos, kizárólag bankkártyával, hitelkártyával, PayPal-lal és egyéb más fizetési rendszeren keresztül lehet. Ez is a biztonság érdekében van: az átutalás nyomon követhető, az összeg visszatéríthető, ha például a tulajdonos visszamondja a foglalást. A bérlőket védi az a szabály, hogy a lakás tulajdonosa a teljes összeget csak azután kaphatja meg, ha a bérlő elfoglalta a szállást, és mindent rendben talált.

Ma már nem csupán szálláshelyet, de élményt is foglalhat az ember. Ez a szolgáltatás csak bizonyos helyeken elérhető, ahol a tulajdonosok vállalják, hogy néhány órás, egy- vagy akár több napos élmény közül választhassanak a foglalók. Például szervezhetnek idegenvezetést városban, vagy akár egy rövid műhelyfoglalkozást is.

Miért biztonságosabb az Airbnb mint a magán szálláskiadás?

Mert ellenőrzött keretek között történik az ügylet. Mind a szállásadó, mind a vendég leinformálható. A visszajelzések révén rengeteg olyan információ is kiderülhet egy adott szállásról, a környékről vagy a tulajdonosokról, amiket például magán szállás esetében vagy egy szállodai foglalás esetében nem tudunk előre megszerezni.

A foglalás után az utazás végéig chaten, vagy akár telefonon is rendelkezésre áll a tulajdonos, bármi probléma azonnal jelezhető felé. A tulajdonosok számára pedig fontos szempont, hogy ellenőrizni tudják, ki szeretne megszállni náluk, visszautasíthatják a foglalást, ha úgy adódik. Az Airbnb ügyfélszolgálata mindkét fél részére folyamatosan rendelkezésre áll.