Így lesz sikered a rövidtávú lakáskiadás piacán!

Így lesz sikered a rövidtávú lakáskiadás piacán!.jpg

Rengetegen próbálkoznak rövidtávú lakáskiadással, de nem mindenki éri el a várt sikert. Mi kell ahhoz, hogy kitűnj a tömegből, és elérd a céljaidat? Adunk pár hasznos tippet!

 1. Ismerd meg a piacot mielőtt elkezded

  Nem minden lakás alkalmas a rövidtávú lakáskiadásra, és a megfelelő ingatlanok sem minden esetben hozzák a várt bevételt. Értened kell, mi mozgatja a rövidtávú lakáskiadás piacát, milyen hatások befolyásolják az ármozgást és a vendégforgalmat. A siker érdekében van, hogy hosszú távra kell előre gondolkodnod, máskor pedig gyors döntéseket kell hoznod.

 2. Szerezd meg a szükséges engedélyeket!

  Mivel kerületenként eltérőek a szabályozások, van, ahol könnyű megszerezni a rövidtávú lakáskiadáshoz szükséges engedélyeket, máshol ez nehézségekbe ütközhet. Légy tisztában a szabályokkal, mielőtt belevágsz vagy ingatlant vásárolsz befektetési céllal. Leginkább a belvárosban szigorúak az előírások, például az 5., 6. kerületben a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában rendezni kell, hogy a lakók beleegyeznek a rövidtávú ingatlankiadásba vagy sem. Az 5., 6. és 8. kerületben az országos településrendezési és építési követelményeknek is meg kell felelni, például a konyhának és a fürdőnek nem lehet közös ajtaja. Engedélyeztetés szempontjából a 7. és a 11. kerületben egyszerű a helyzet, csak a tulajdoni lapra, a méretarányos alaprajzra és a kitöltött formanyomtatványra van szükség.

 3. Beszélj a lakóközösség képviselőivel mielőtt belevágsz

  A rövidtávú lakáskiadás esetében nagyobb a mozgás az ingatlan körül, mint hosszútávú bérlés esetében.  Ezért terveidről mindenképpen egyeztess a közös képviselővel és a lakókkal is! A legtöbb probléma általában a zajos vendégek miatt van. Fontos leszögezni a vendégeknek a ház szabályzatát. Érdemes kapcsolatban maradni a közös képviselővel, aki problémás vendég esetén fel tud keresni, hiszen egy mérges szomszéd simán megölheti az Airbnb-álmaidat.

  Tegyél meg mindent a zajcsökkentés érdekében, különösen, ha a házban vannak közös helyiségek, terek. Tulajdonosként légy előzékeny a lakókkal szemben.

 4. Győződj meg arról, hogy mennyi időt tudsz rászánni

  A legtöbb házigazda az elején nagyon meglepődik, amikor kiderül, mennyi időt kell ráfordítania a lakás menedzselésére. Már a foglalás előtt folyamatosan válaszolni kell az érdeklődők kérdéseire, a be- és kijelentkeztetés, a takarítás mind-mind időigényes tevékenység. Az idők során vagy belerázódsz, hogyan is oszd be az idődet és legyél minél hatékonyabb, miközben a színvonalat is magasan tartod, vagy kérd profi szakemberek segítségét, akik leveszik a lakásmenedzseléssel kapcsolatos teendőket a válladról.

 5. Legyenek reális elvárásaid a bevételeket illetően!

  Tegyük fel, hogy munkahely váltás előtt állsz. Először tájékozódsz a fizetésről, a béren kívüli juttatásokról és az előrelépési lehetőségekről, mielőtt meghozod a döntést? Ugyanígy kell tenned a rövidtávú lakáskiadás esetén is, mielőtt belevágnál: mérd fel, mennyit kereshetsz vele! A város különböző pontjain eltérőek az igények. Van, ahol nagyon pörög a piac, máshol csak idényszerű foglalásokban lehet bízni.

  Számold ki, mennyi kiadással jár majd az ingatlan, és ehhez mérten kalkulálj a nyereséggel. Ha nem mozogsz otthonosan a számok világában, érdemes szakértővel átbeszélned, mit lehet kihozni a lakásodból.

  +1 Felszereltség és biztosítás

  A vendégek elvárják, hogy egy jól felszerelt otthon álljon a rendelkezésükre. Érdemes egy gondosan felújított és berendezett lakást menedzselni, ami megfelel a rövidtávra érkezők elvárásainak. Ez fontos, hiszen így előszeretettel foglalják, majd ajánlják egymásnak a vendégeid.

  Természetes, hogy minden tulajdonos félti az ingatlanát, fontos, hogy abban ne keletkezzen kár. Jó, ha tudod, hogy az Airbnb, ha időben jelzed a lakásban keletkezett problémát, azt megtérítteti a bérlővel, vagy kártérítést fizet neked.

  Amennyiben szakértőkre bíznád lakásod menedzselését, keress minket bátran!

Név *
Név