Lakáskiadás: rövid vagy hosszútáv?

shutterstock_520466284 (1).jpg

Kiadnád a lakásod, de nem tudod, melyik éri meg jobban? Most összeszedtük neked a rövid- és a hosszútávú lakáskiadás előnyeit és hátrányait.

Ha befektetési céllal vásárolsz ingatlant, akkor a minél magasabb hozam elérése érdekében két opció közül választhatsz: rövid vagy hosszú távra kiadod a lakást. Lássuk, melyikre mi jellemző.

A hosszútávú lakáskiadás jellemzői

Előnyök:

-Egy szerződéssel akár évekre előre tervezhető a bevétel.

-A tulajdonos részéről kisebb időráfordítást igényel ez a konstrukció. Optimális esetben a bérlő havonta, pontosan fizet és ő állja a rezsit is.

Hátrányok:

-A tulajdonosnak nincs hozzáférhetősége az ingatlanhoz a bérleti időszak alatt.

-Nehéz előzetes referenciákat beszerezni a bérlőről, így sok esetben lutri, kit enged be az ember az otthonába.

-Az állandó használat miatt, különösen egy igénytelenebb bérlő esetében, gyorsabban amortizálódik le a lakás.

-Mivel a tulajdonost és a bérlőt köti a szerződés, probléma esetén nehezebb a váltás, tovább tart a szerződés felbontása, a bérlő kilakoltatása.

-A tulajdonost a lakáskiadás miatt magas, 15 %-os személyi jövedelemadó terheli.

-A tulajdonosnak kell minden javítási, felújítási munkát elvégeztetnie.

A rövidtávú lakáskiadás jellemzői

Előnyök:

-A tulajdonosnak nagyobb hozzáférése van az ingatlanhoz. Például előre kijelölhet olyan időszakokat, amikor nem adja ki a lakást senkinek.

-A lakáskiadással, szálláskereséssel foglalkozó oldalakon, mint amilyen például az Airbnb, mind a tulajdonosok, mind a bérlők leinformálhatók, így megválogathatod, kit engedsz be az otthonodba.

-A rövidtávú lakáskiadás esetében kedvezőbbek az adózási feltételek. Régebbi cikkünkből, IDE kattintva részletesebb információhoz juthattok. Több olyan cég vagy vállalkozás is van a piacon, amely a rövidtávú lakáskiadásban segíti az ingatlantulajdonosokat.

-Jó helyen lévő, megfelelő állapotú, szépen berendezett lakás esetében rövidtávú kiadással kétszer akkora hozam érhető el, mint a hosszútávú kiadással.

Hátrányok:

-Ha a tulajdonos egyedül végez el mindent, akkor folyamatos menedzselést igényel ez a tevékenység. A engedélyeztetés, a beengedés, a takarítás, a karbantartás, az adminisztráció mind időigényes. Annak érdekében, hogy kellően kihasznált legyen az ingatlan, azt hirdetni kell a megfelelő oldalakon, ami az időráfordítás mellett extra költséggel is jár.

A jó hír viszont az, hogy egy profi cég megbízásával minden teher lekerül a válladról. Mi, a Let Me Inn csapata azért vagyunk, hogy te csak a bevétel elköltésével foglalkozz, minden más a mi feladatunk. Segítünk igény szerint az ingatlan kiválasztásában, berendezésében, felújításában és karbantartásában, de a mi dolgunk a beengedés, a takarítás, és az adminisztráció is.

Sok éves tapasztalataink segítségével azon vagyunk, hogy a lehető legmagasabb bevételre tegyél szert. Sőt, 50%-kal magasabb bevételt generálunk, mint vetélytársaink. Így tulajdonosként csak a fent felsorolt előnyöket fogod élvezni.

Ha érdekel szolgáltatásunk, lépj velünk kapcsolatba a részletekért!


Név *
Név