Hol tart az Airbnb Budapesten?

Keresleti oldalról folyamatosan növekvő igény mutatkozik a jól menedzselt, rövidtávon kiadott ingatlanok iránt Budapesten. Piaci körbetekintésünkben hasznos információkkal szeretnénk szolgálni mindazoknak akik érintettek a rövidtávú lakáskiadásban.

Piaci áttekintés

A tavalyi évben az Airbnb-n jelentős számban foglaltak rövidtávra otthont a turisták Budapesten. Az adatokat elnézve pedig ez a tendencia, ha nem is olyan mértékben, mint az elmúlt esztendőkben, de folyamatosan növekszik. A piaci helyzetet tekintve fővárosunk előkelő helyet foglal el a legkedveltebb európai városok listáján. A tavalyi évben például többen foglaltak Airbnb-n keresztül szállást Budapestre, mint a közelben lévő Bécs városába.

Folyamatos növekedés érzékelhető a piacon

A hirdetett lakások számát tekintve átlagosan 30 százalékos növekedés jellemző a piacra éves viszonylatban. 2016-ban még csak 13.839 hirdetés szerepelt az AirBnb listáján, azonban ez a szám 2018-ra már 25.790 volt tehető, az idei év elején pedig már 26.270 regisztrált szállás kapott helyet a legnépszerűbb szálláskereső platform adatbázisában. Láthatjuk, hogy folyamatosan fokozódik a versenyhelyzet, így ki kell tudni tűnni a tömegből. Érdemes azonban azt is tisztázni, hogy a jelenleg aktívan hirdetett lakások száma jóval alacsonyabb, mindösszesen csak 11.083 hirdetés fut az AirBnb ldalán, ezekből is csupán csak 9715 hirdetés különálló, teljes lakás. Tehát amennyiben valaki most úgy dönt, hogy belevág a rövidtávú lakáskiadásba és piacra viszi lakását az Airbnb-n keresztül, akkor 9715 hirdetéssel kell felvennie a versenyt.

A jelenleg is hirdetett lakások száma, illetve az összes regisztrált ingatlan közötti különbség oka az, hogy sok tulajdonos csak szezonálisan fogad vendégeket, pedig ahhoz, hogy maximális bevételt könyvelhessünk el érdemes egész évben végezni ezt a tevékenységet.

Kihasználtság

Az átlagos kihasználtság egy teljes évre és Budapest viszonyaira lebontva 70%-ra tehető az elmúlt évben. Ezek a számok pedig az alábbi viszonylatban oszlanak meg.

Jan: 58%
Máj: 76%
Aug: 74%
Dec: 68%

Éjszakai ár

Az átlagos éjszakai ár azt mutatja meg, hogy Budapesten milyen árakon mozognak a rövidtávon kiadott ingatlanok éjszakai árai, ahogy korábban is említettük ezek a számok magukban foglalják a közös helyiségekkel rendelkező, egyszobás hirdetéseket, illetve a külsőbb területeken fellelhető ingatlanokat is.

Jan: 14.600 Ft
Máj: 16.190 Ft
Aug: 19.680 Ft
Dec: 18.414 Ft

Átlagos havi bevétel

Az elmúlt év adatai alapján 299.000 Ft volt az átlagos havi bevétel minden hirdetés tekintetében és a következőképpen oszlottak meg havi bontásban.

Jan: 198.422 Ft
Máj: 380.970 Ft
Aug: 472.400 Ft
Dec: 324.140 Ft

Az átlagos kihasználtság, az átlagos éjszakai ár és bevétel is az összes típusú hirdetés adataiból lettek kinyerve. Ami azt jelenti, hogy minden olyan lakáshirdetés elemzésre került, amit akár csak egy nap erejéig vagy szezonálisan kínáltak kiadásra. Beleértve azokat a hirdetéseket is, ahol csupán csak egy üres szobát bocsátottak a piacra vagy éppen azokat az ingatlanokat, amik jócskán kívül esnek a népszerű kerületeken és a turistacsalogató helyeken. Az átlag számok így sem mutatnak rosszul, de mivel érdemes számolni abban az esetben, ha elkötelezed magad, hogy egész évben hirdetsz és megpróbálod a lehető legtöbbet kihozni ebből az üzletből? Ráadásul a rövidtávú kiadásra kínált ingatlanod a belvárosban helyezkedik el? Mindez kiderül soron következő cikkünkből!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 értékelés, átlag: 4,14 - 5)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk