Így lesz sikered a rövidtávú lakáskiadás piacán!

Mi kell ahhoz, hogy kitűnj a tömegből, és elérd az általad kitűzött célokat? Rengetegen próbálkoznak rövidtávú lakáskiadással, sajnos azonban nem mindenki éri el a várt sikert. Adunk pár tippet mielőtt beelvágsz ebbe a tevékenységbe!

Ahhoz, hogy sikered legyen a rövidtávú lakáskiadás piacán már a tevékenység elkezdése előtt fontos átgondolnod a részleteket. A sikert nagyban meghatározza a gondos tervezés és egy profi piacravezetési stratégia kialakítása. Hogyan kezdj bele?

1. Ismerd meg a piacot!

Nem minden lakás alkalmas a rövidtávú lakáskiadásra, és a megfelelő ingatlanok sem minden esetben hozzák a várt bevételt. Értened kell, mi mozgatja a rövidtávú lakáskiadás piacát, milyen hatások befolyásolják az ármozgást és a vendégforgalmat. A siker érdekében van, hogy hosszú távra kell előre gondolkodnod, máskor pedig gyors döntéseket kell hoznod.

2. Szerezd meg a szükséges engedélyeket!

Mivel kerületenként eltérőek a szabályozások, van, ahol könnyű megszerezni a rövidtávú lakáskiadáshoz szükséges engedélyeket, máshol ez nehézségekbe ütközhet. Légy tisztában a szabályokkal, mielőtt belevágsz vagy ingatlant vásárolsz befektetési céllal. Leginkább a belvárosban szigorúak az előírások, például az 5., 6. kerületben a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában rendezni kell, hogy a lakók beleegyeznek a rövidtávú ingatlankiadásba vagy sem. Az 5., 6. és 8. kerületben az országos településrendezési és építési követelményeknek is meg kell felelni, például a konyhának és a fürdőnek nem lehet közös ajtaja. Engedélyeztetés szempontjából a 7. kerületben szigorodtak a szabályozások, de például a 11. kerületben egyszerű a helyzet, csak a tulajdoni lapra, a méretarányos alaprajzra és a kitöltött formanyomtatványra van szükség. Az 1., 2., 9., 11., 13. kerületekben is egyszerűbb az engedélyeztetési folyamat, itt a lakók részéről nem indokolt, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzatban elfogadják a tevékenység folytatását és településképi engedélyeztetésre sincs szükség.

3. Beszélj a lakóközösség képviselőivel mielőtt belevágsz

A rövidtávú lakáskiadás esetében nagyobb a mozgás az ingatlan körül, mint hosszútávú bérlés esetében.  Ezért terveidről mindenképpen egyeztess a közös képviselővel és a lakókkal is! A legtöbb probléma általában a zajos vendégek miatt van. Fontos leszögezni a vendégeknek a ház szabályzatát. Érdemes kapcsolatban maradni a közös képviselővel, aki problémás vendég esetén fel tud keresni, hiszen egy mérges szomszéd simán megölheti az Airbnb-álmaidat.

Tegyél meg mindent a zajcsökkentés érdekében, különösen, ha a házban vannak közös helyiségek, terek. Tulajdonosként légy előzékeny a lakókkal, amennyiben jó kapcsolatot ápolsz velük, tájékoztatod Őket a részletekről, Ők is megértőbbek lehetnek.

4. Győződj meg arról, hogy mennyi időt tudsz rászánni

A legtöbb házigazda az elején nagyon meglepődik, amikor kiderül, mennyi időt kell ráfordítania a lakás menedzselésére. Már a foglalás előtt folyamatosan válaszolni kell az érdeklődők kérdéseire, a be- és kijelentkeztetés, a takarítás mind-mind időigényes tevékenység. Nem beszélve az árazási stratégiád folyamatos frissítéséről, ami  a bevételed maximalizálása érdekében elengedhetetlen, az elszámolásokról és javításokról. Az idők során vagy belerázódsz, hogyan is oszd be az idődet és legyél minél hatékonyabb rövidtávú üzemeltető, miközben a színvonalat is magasan tartod, vagy kérd profi szakemberek segítségét, akik leveszik a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatos teendőket a válladról.

5. Legyenek reális elvárásaid a bevételeket illetően!

Amennyiben munkahelyet váltanál, akkor is először tájékozódsz a fizetésről, a béren kívüli juttatásokról és az előrelépési lehetőségekről, mielőtt meghozod a döntést. Ugyanígy kell tenned a rövidtávú lakáskiadás esetén is, mielőtt belevágnál: mérd fel, mennyit kereshetsz vele! A város különböző pontjain eltérők az igények. Van, ahol nagyon pörög a piac, máshol csak idényszerű foglalásokban lehet bízni.

Számold ki, mennyi kiadással jár majd az ingatlan, és ehhez mérten kalkulálj a nyereséggel. Ha nem mozogsz otthonosan a számok és az Airbnb világában, érdemes szakértővel átbeszélned, mit lehet kihozni a lakásodból.

+1 Felszereltség és állagmegóvás

A vendégek elvárják, hogy egy jól felszerelt otthon álljon a rendelkezésükre. Érdemes egy gondosan felújított és berendezett lakást üzemeltetni, ami megfelel a rövidtávra érkezők elvárásainak. Ez fontos, hiszen így előszeretettel foglalják, majd ajánlják egymásnak a vendégeid.

Természetes, hogy minden tulajdonos félti az ingatlanát, fontos, hogy abban ne keletkezzen kár. Jó, ha tudod, hogy az Airbnb, ha időben jelzed a lakásban keletkezett problémát, azt megtérítteti a bérlővel, vagy kártérítést fizet neked.

 

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 értékelés, átlag: 4,50 - 5)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk