Miért jó befektetés az ingatlan?

Aki befektetési célból vásárol ingatlant, sokat kell mérlegelnie annak érdekében, hogy pénze megfelelő hasznot hozzon. Hiszen költségekkel jár a megvásárlás, adott esetben felújítás, berendezés, azonban rövidtávú üzemeltetéssel jelentős hozam érhető el.

Az ingatlan sok szempontból jó befektetés: időtálló, ráadásul az értékének növekedése mellett a rövid- vagy hosszútávú lakáskiadással is egy rendszeres, fix jövedelemre, azaz hozamra tehetünk szert. Annak érdekében azonban, hogy a nyereséget maximalizálni tudjuk, sok mindent tudatosan végig kell gondolni, többek között az ingatlan befektetésben rejlő kockázatokat. Ahogy a tőzsdei árfolyamok is kiszámíthatatlanok, úgy az ingatlanárak iránya is megváltozhat hirtelen. Most épp drágulás érzékelhető a piacon, azonban korábban láttuk, milyen hatással volt a gazdasági válság az árakra.

Az ingatlan nem értékesíthető azonnal, ha hirtelen pénzre van szükségünk, ilyenkor jellemzően csak veszteséggel, áron alul tudunk megszabadulni tőle. Ha viszont hosszútávú befektetésnek szánjuk, és van idő kivárni a legjobb áron való értékesítést is, akkor csak nyerhetünk.

Sokan kérdezik, milyen hozammal lehet előre tervezni?  A legjobb, ha tudatosan olyan helyen veszünk ingatlant, ami felfutóban lévő terület, például a környék fejlesztése miatt. A frekventált területeken, például az I., a II., az V., a XII. vagy épp a XIII. kerületben csak drágán jutunk hozzá az ingatlanhoz, viszont várható, hogy a lakás értékálló marad ezeken a helyeken. Az ingatlankereső oldalakon nem csak azt érdemes megnézni, hol mennyiért árulnak lakást, hanem azt is, mennyiért adják ki a lakásokat ugyanott. Ez alapján kiválaszthatjuk az ideális helyszínt, ahol a megvásárolt ingatlan kiadása várhatóan magas hasznot fog hozni. Fontos szempont annak eldöntése is, hogy rövid- vagy hosszútávú lakáskiadásból szeretnénk-e bevételhez jutni, mert másképp adózik a két forma. Ugyanakkor egy jó lakás rövidtávú kiadása esetében, profi menedzsment segítségével akár 15%-os hozam is elérhető.

Nem csupán a lakás felújítása, a folyamatos karbantartás, hanem a lakás kiadása is költségekkel jár, amivel szintén előre kell kalkulálni, főleg, ha a rövidtávú kiadásra szeretnénk berendezkedni. Rengeteg idő, utánajárás, mire minden engedélyt beszerez az ember. Rendszeres kötelező adminisztratív és egyéb jellegű feladatok vannak, amelyeket a tulajdonos vagy maga végez, vagy megbíz egy lakáskiadással foglalkozó céget, mint amilyen a Let Me Inn, és nekik fizet azért havidíjat, hogy minden terhet levegyenek a válláról.

Összegezve, az ingatlan jó befektetés, ha legalább 5-10 éves befektetési távban gondolkodunk, valamint a várható nyereségnek csupán egy jól kalkulálható százalékát teszik ki az ingatlan felújításával, fenntartásával és kiadásával járó költségek. Ahogy a részvények, kötvények vásárlása előtt is megkérdezünk egy befektetési tanácsadót, ezt ingatlan vásárlása és kiadása előtt is érdemes megtenni, hiszen ők pontosan tudják, az adott piaci környezetben milyen megtérülés kedvező az ügyfélnek, valamint hasznos tanácsokkal látják el annak érdekében, hogy ne fogjon bele egy rossz befektetésbe.

A Let Me Inn munkatársai bármely fázisban örömmel állnak a rendelkezésre annak érdekében, hogy az ingatlan rövidtávú kiadása révén maximális nyereséget könyvelhessen el, minél kisebb költséggel és minél kevesebb fáradozással.

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (még nem értékelték)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk