Hol érdemes ingatlant vásárolni?

Amennyiben befektetési céllal, rövidtávú lakáskiadást tervezve vásárolnál ingatlant, más szempontokat érdemes mérlegelni, mint magáncélú vásárlás esetében. Dencz Bálint, a Let Me Inn egyik alapítója és tulajdonosa, sales menedzsere osztja meg tapasztalatait.

„A rövidtávú lakáskiadás esetében a hozamot elsősorban a jó lokáció és a dizájn határozza meg” – foglalta össze Dencz Bálint a lényeget. Ez a tevékenység sokak számára vonzó lehet, mivel a hosszútávú lakáskiadás esetében jellemző 7-8 százalékos hozam dupláját is el lehet érni. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy nem mindenhol éri meg a rövidtávú lakáskiadás.

A hozam tekintetében nagyon fontos a vételár is, hiszen a drágán vásárolt ingatlanon nem nyerünk annyit, mint egy olcsón. Ráadásul a főváros egyes kerületeiben eltérők a szabályozások is, van, ahol nehéz az engedélyeztetés, és nem is minden ingatlan esetében sikerül beszerezni.

 

Ha most vásárolnál ingatlant, nézz utána annak, az adott kerületben mik a szabályozások, illetve, hogy a választott ingatlan esetében a ház hogyan viszonyul a lakáskiadáshoz, adott esetben más is folytat-e ott ilyen tevékenységet. Az 5. és a 6. kerületben ugyanis a lakóközösség beleegyezésére is szükség van, amit az esetek 70 százalékában sikerül megszerezni, míg az idősebb lakóközösség elutasító lehet.

Emellett a két kedvelt, belvárosi kerület mellett jó befektetési célpont a 7. kerület, itt viszont az engedélyeztetési folyamat nemrégiben változott. A 8. kerületben a Palotanegyed, a 9. Kálvin tér felé eső része, valamint a Petőfi híd pesti hídfője, a 13. kerület körúthoz közeli része, Újlipótváros feltörekvő területe kedvelt hely.

A budai oldalon a Duna mentén lévő utcákban érdemes ingatlant vásárolni a Gellért-hegytől a Margit hídig. Ez az 1., a 2. és a 11. kerületet érinti. Emellett még a közlekedési csomópontok körüli részek kedveltek, például a Moszkva tér, a Batthyány tér környéke, a Budai Vár, a Lánchíd utca, Hunyadi utca, Clark Ádám tér és a Fő utca környéke.

Ahogy a felsorolásból is látható, a rövidtávú lakáskiadás esetében a fő szempont, hogy jó tömegközlekedéssel rendelkező, a Belvároshoz közeli területről legyen szó, ahonnét könnyen és gyorsan elérhetők az olyan turistacsalogató helyek, mint az újhullámos kávézók, éttermek, kulturális rendezvények helyszínei.

Miközben a magáncélú lakásvásárlás esetében kiemelkedően jó környéknek számít a 12. és a 2. kerület hegyvidéki része, a Sashegyről vagy a Rózsadombról tömegközlekedéssel egy óra alatt lehet csak elérni a Belvárost, így ott nem igazán keresnek kiadó lakást a turisták, akik jellemzően nem autóval érkeznek ide. Ráadásul ott magasak az ingatlanárak, így alacsonyabb az elérhető hozam. Ezeken a területeken inkább hosszú távú lakáskiadással érdemes foglalkozni. „Míg a hosszú távra lakást bérlő ember nem megy a 7. kerületbe, ami számára túl zsúfolt és zajos, a turista, aki 3-4 napot tölt el Budapesten, pont ide szeretne menni – mondta Dencz Bálint. Hozzátette: „Míg egy hosszú távú bérlőnek, ott lakónak fontos szempont, hogy a Belvárosban ne földszinti, utcára néző legyen a lakás, és legyen lift a társasházban, a pár napra érkező vendégnek ezek nem lényeges szempontok, így olcsóbban meg lehet vásárolni ezeket az ingatlanokat és jó hozamot lehet elérni a kiadással.”

A tapasztalatok szerint érdemesebb inkább felújítandó ingatlant vásárolni, majd a piaci igényeknek megfelelően átalakítani, mert a felújítást végző tulajdonosok sokszor túlárazva próbálják a költségeiket ráterhelni az ingatlan árára. Ráadásul nem biztos, hogy a lakáshoz a felújítás után nem kell ismét hozzányúlni. „Az elosztás, a dizájn, a berendezések nagyon fontosak. A kiadandó lakás legyen egyedi, valami olyan „szín” legyen benne, amitől felfigyelnek rá az emberek, kitűnik a kiadó lakások közül és jó értékeléseket kap” – tanácsolta Dencz Bálint. Példaként említette, hogy ha nem lehet felállni a galérián vagy a nyíló ajtó mögött van a villanykapcsoló, vagyis a lakás nem szolgálja a kényelmi célokat, akkor nem fog jó értékeléseket kapni, ahogy a semmitmondó, átlagos ingatlanok sem. „Rengeteg olyan egyforma lakás van a piacon, ami egy az egyben az IKEA kiállított bútoraival van berendezve. Nem az IKEA-bútorokkal van a probléma, hanem az átgondolatlansággal. Nem a legdrágább dizájnbútorokat kell megvenni, de valami egyediséggel kell bírnia a lakásnak. A főbb berendezési tárgyak mellett fontos odafigyelni az apróbb dekorációs elemekre is, amik életet visznek az adott lakásba. Így lesz a kiadó ingatlanból otthon. Tanácstalanság esetén lakberendezőnk remek tanácsokkal tud szolgálni az érdeklődőknek.

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 értékelés, átlag: 4,17 - 5)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk