Kiadnád a lakásod? Ennyit kérhetsz érte!

Szinte valamennyi lakástulajdonosnak az az első kérdése, hogy vajon mekkora bevételre tehet szert a rövidtávú kiadással. Nos a rövid válasz az, hogy átlagosan 8-10 százalékos nettó hozam érhető el éves szinten, azonban az összeget számos tényező befolyásolja.

A hozam nagysága függ a vételártól, az ingatlan elhelyezkedésétől, a méretétől és a belső kialakítástól. Emellett az sem mindegy, milyen szolgáltatásokat nyújt a tulajdonos. Az árazást ezért nagyon körültekintően kell meghatározni.

Ha maximális bevételre törekszünk, a naptárunk mindig legyen naprakész, hiszen bármikor érkezhet egy foglalási kérés, akár hónapokkal előre is. Egy évre előre érdemes meghatározni a kiemelt, preferált időszakokat, a munkaszüneti napokat, de legyünk tisztában a nemzetközi ünnepnapokkal is. Ezzel párhuzamosan az ingatlan hirdetésének szövegét is folyamatosan változtatni, frissíteni, optimalizálni szükséges. Az sem mindegy, hányan látják a hirdetésünket, minél nagyobb a konverziós arány, annál valószínűbb, hogy sok foglalás lesz.

Fontos, hogy azt a célközönséget vonzzuk be, akit szeretnénk, lehetőleg a kulturált, rendezvények miatt vagy városnézési céllal idelátogató, problémamentes ügyfeleket, családokat, ellentétben például a legénybúcsúra érkező, romkocsmázó társaságokkal, akik nagyobb károkat, nagyobb amortizációt okozhatnak egy ingatlanban.

Az Airbnb-ben az átlagos lakástípus az 1,4 szobával rendelkező, vagyis a stúdiótól a 2-3 szobás lakásokig bő a választék. Az átlagos vendégszám pedig 4,4 vendég, ez magasabb szám, mint ahányan egy ekkora lakásban életvitelszerűen, hosszú ideig élnek. Amikor meghatározzuk, milyen áron adjuk ki az ingatlant, figyelembe kell venni, hogy az hány fő befogadására képes. Jellemzően az emberek nem a nappaliban szeretnének aludni, hanem a hálószobában, esetleg a galérián.

A Let Me Inn-nek olyan szoftverek és statisztikák állnak a rendelkezésére, mely alapján meg tudjuk mondani, egy-egy lakással átlagosan mekkora bevételre lehet szert tenni. Például a stúdió lakások 900-1200 euró bevételt generálnak havonta, az egy szobásak 1200-1500 eurót, a kétszobásak 1500-2200 eurót, míg a 3 szobásak jellemzően 2500-3500 eurót. A piacon azonban nem minden lakás ér ennyit. A magasabb bevétel elérése érdekében fontos, hogy az ingatlan jó helyen, megfelelő minőségű berendezéssel álljon rendelkezésre. A szolgáltatás minősége pedig a jó minősítéseket generálja, ami növeli a bevételt.

A rövidtávú lakáskiadás esetében is hosszútávon érdemes gondolkodni: minél régebb óta elérhető az ingatlan, annál magasabb lesz a kihasználtság, így a bevétel is. A piacra belépő új ingatlanok esetében ezért nagyon oda kell figyelni az optimalizálásra.

A bevételi oldal mellett nem szabad elfeledkezni a kiadásokról sem. A tulajdonos fizeti ugyanis a rezsit, az adókat és az üzemeltetési költségeket. Ezek jellemzően a bevétel 35 százalékát teszik ki, vagyis a bevétel 65 százaléka realizálható profitként.

Az ingatlanárakat döntően befolyásolja a szezonalitás. Főszezonban, májustól szeptemberig 90 százalékos kihasználtság mellett 20-25 százalékkal magasabb bevétel érhető el. Az olyan preferált események idején, mint például a Sziget Fesztivál, a Forma 1 versenyek vagy a Szilveszter, az átlagárak három, négyszerese is elkérhető.

Egy tulajdonos számára fontos kérdés az is, hogy inkább alacsony árakkal, de nagyobb kihasználtsággal vagy magasabb árakkal, de alacsonyabb kihasználtsággal működtesse a lakást. Szerintünk az utóbbi a jobb döntés, hiszen így kisebb az amortizáció. Szezonon kívül pedig lehetőség adódik a tisztasági festésre, kárpittisztításra például.

További kérdéseid vannak? Akkor keresd a Let Me Inn csapatát, hiszen mi a vetélytársainkhoz képest akár 50 százalékkal magasabb hozamot is el tudunk érni számodra!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 - 5)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk