Maximális bevétel vagy maximális kihasználtság?

Elsőre azt gondolhatnád, az a jó, ha mindig tele a naptárad foglalásokkal, kihasznált az ingatlanod. De ha jobban belegondolsz, szerencsésebb, ha a lehető legtöbb bevételhez jutsz, akár kevesebb foglalásból. Hogy mi a különbség? Elmagyarázzuk.

Mi mit jelent?

Először is vegyük át a fogalmakat, melyik mit jelent. Mikor lesz maximálisan kihasznált a lakásod? Természetesen akkor, ha az év minden napjára érkezik fizetővendég. És mit jelent a maximális bevétel? Azt, hogy a lakásodból az elhelyezkedése, a berendezése, a befogadóképessége alapján a lehető legtöbb bevételhez jutsz, vagyis leegyszerűsítve, az airbnb üzemeltetés során mindent kihozol az ingatlanból, amit lehetséges.

Az airbnb árazás meglehetős rugalmasságot igényel. Ha arra törekedsz, hogy mindig tele legyen a naptárad jó előre, szinte biztos, hogy egyes alkalmakkor a lehetőségekhez képest olcsóbban fogod kiadni a szállást. Ha az indokoltnál jobban felviszed az árakat, akkor pedig jó eséllyel csak azokban az időszakokban veszik ki tőled a lakást, amikor valami rendezvény, esemény (például szilveszter, Sziget Fesztivál vagy Forma 1 miatt) az egész városban elkel minden ingatlan és még az is kevés. Ebben az esetben viszont a „normál” napokon nem lesz foglalásod, így sem a bevétel, sem a kihasználtság nem éri el a maximális szintet.

Melyiket alkalmazd?

Törekedj arra, hogy a bevételedet maximalizáld! Ehhez viszont megfelelő árazási stratégia szükséges. Folyamatosan figyelned kell a piacot, a környező ingatlanok áraihoz viszonyítani a tiédet. Erre léteznek nagyon jó árazási szoftverek, ugyanakkor magánember ezt ritkán engedheti meg magának.

A megfelelő árazás azt jelenti, hogy mindig a kereslethez igazodik az ár, off szezonban alacsonyabb, szezonban magasabb, a kiemelt eseményeken pedig akár a normál ár többszöröse. Mindig meg kell találni azt az árszintet, amikor még érdeklődnek az ingatlan iránt.

Ha maximális bevételre törekszel, valószínűleg nem lesz egész évben tele a naptárad foglalásokkal. Ha jó előre tele van, valamit elrontottál. De gondolj bele, mit tesz egy neves énekes? Nem megy el minden hétvégén vidéki hakniba csak azért, hogy szerepeljen, hanem a nagy koncertek és néhány nívós, kisebb klubfellépés bevételeiből megkeresi, amire egész évben szüksége van. Erre törekedj te is!

Mihez kezdj az üres időpontokkal?

Ha vannak üres időpontok a naptárban, az egyáltalán nem hátrány. Például nem amortizálódik le úgy az ingatlan, mint folyamatos használat mellett. Az üres időszakokban van idő javításokat, felújításokat vagy olyan apró változtatásokat elvégezni, aminek bevétel növelő hatása lehet.

A megfelelő ár előszűri az érdeklődőket is. Neked is garanciát jelent, ha elsősorban az üzleti céllal utazók, a kulturális vagy gasztronómiai programok iránt érdeklődő turisták jelentkeznek, akik igényesek, és nem a bulizók, akiknek szinte mindegy, hol szállnak meg egy-két éjszakára.

Ha további kérdésed van, esetleg a leírtak alapján úgy érzed, többet is ki lehetne hozni a lakásodból, mint a jelenlegi bevételed, és ehhez egy profi csapatra, lakásmenedzsment cégre lenne szükséged, keress minket bátran!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 5,00 - 5)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk