Mennyi időt vesz igénybe a rövidtávú lakáskiadás?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy amikor belevágnak a rövidtávú lakáskiadásba, csak a profit lebeg a szemük előtt. Azonban nem tudják reálisan felmérni azt, hogy ténylegesen mennyi munkával jár ez a tevékenység, ugyanis a sikerhez időráfordításra van szükség.

A jó értékelések létfontosságúak az Airbnb rendszerében. Erre törekszik minden tulajdonos, de ez nem is olyan egyszerű feladat és rengeteg időt kell ráfordítani. A vendégek annak örülnek, ha szinte azonnal választ kapnak mindenre, sőt, a legjobb, ha már átfogó tájékoztatást adsz nekik azelőtt, hogy egyenként feltennék az összes kérdésüket. A be- és kijelentkezések gördülékenysége is egy meghatározó szempont, valamint az, hogy a lakásban mindent rendben találjanak az érkezők. Rendezett otthon fogadja őket, tiszta, jól működő fürdővel, mosdóval, és az ágyak is megvetve várjanak rájuk.

Állást szeretnél vagy profitot?

Amennyiben magad intézel mindent, a vásárlást, a beszerzést, a mosást, a takarítást és a vendégkommunikációra fordított időt . Ráadásul minél kedveltebb az ingatlanod, annál nagyobb a vendégforgalom, és annál több időt kell rászánni a fentebb felsoroltakra. Azonban a profitod ezek mind meghatározzák. Ezért el kell döntsd, hogy mi a szándékod a lakáskiadással mint tevékenységgel. Amennyiben egy ingatlannal rendelkezel, és a napi munkád mellett foglalkozol a lakáskiadással is, akkor arra törekszel, hogy az az egy otthon rendben legyen, rendszeresen legyenek bérlőid. Nem utolsó sorban folyamatosan azon leszel, hogy az időráfordítás arányában maximalizáld az összbevételed, ami még több feladattal jár, például folyamatos árazási változtatásokkal. Érdemes átgondolnod, hogy időt és energiát nem sajnálva magad foglalkozol lakásoddal, esetleg lakásaiddal vagy profi szakemberekre bízod a teendőket.

Mennyi idővel számolhatsz az üzemeltetéssel kapcsolatban?

Budapest és az Airbnb is kedvelt a turisták által, átlagosan havi legalább 20 napos kihasználtsággal számolhatsz. Az egyszerűség kedvéért számoljunk azzal, hogy havi 21 napos foglalásod van, egy vendég 3 éjszakát tartózkodik a lakásban. Minden egyes foglalásnál van be- és kijelentkezés, és számítani kell egy-egy extra hívással is, például, ha a vendégek egyik éjszaka kizárják magukat a lakásból. Emellé jön még a takarítás minden egyes foglalás után. Be- és kijelentkezésre foglalásonként egy-egy órát érdemes számolni, a takarításra pedig alkalmanként két órát. Havi 7 foglalással számolva ez 7 óra check-in és check-out, valamint 14 óra takarítás, azaz összesen 21 óra időráfordítást igényel a részedről a lakás minden hónapban.

Egy erősebb hónapban 24-27 nap a kihasználtság 8-9 foglalással. Ez 12-14 óra be- és kijelentkezéssel és 16-18 óra takarítással jár, ami összesen 28-32 óra elfoglaltságot jelent.

Milyen egyéb teendőid lehetnek?

Olyan egyéb teendőid is adódnak, mint a vendégkommunikáció, beleértve azokkal az érdeklődőkkel való kommunikációt is, akik végül nem nálad fognak foglalni. Amennyiben egyszer árazol, és azon sosem változtatsz, azzal jelentős bevételtől eshetsz el. A piacfigyelés, folyamatos árazás, az ingatlan hirdetésének optimalizálása, a szöveg frissítése az adózási és egyéb adminisztratív feladatok további 10-20 órát igényelnek havonta.

Vagyis, ha mindent összeszámolunk, akkor ingatlantól függően minimum havi 40-50 órával kell tervezni.

Amennyiben magasabb bevételt generálnál plusz feladatok nélkül, hacsak belefáradtál a teendőkbe mindenképp megéri átadni a tevékenységet egy profi lakásmenedzsment cégnek, akik tovább tudják optimalizálni a tevékenységeket, az időráfordítást és a bevételt is annak érdekében, hogy még nagyobb hasznot érj el.

Amennyiben megspórolnád a teendőkre fordított időt vagy egyéb kérdésed van rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban lépj kapcsolatba velünk és szakértőink örmmel segítenek!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (még nem értékelték)

Kapcsolatfelvétel

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot!
      • A megadott telefonszámon ebben az időpontban hívhatnak vissza.
Visszahívást kérek
Regisztráljuk adataid és 24 órán belül
felvesszük veled a kapcsolatot.
Részletes kalkuláció
Add meg lakásod paramétereit, tölts fel fotókat és
visszahíváskor már pontos becslést kapsz.

Kiemelt partnerünk